Általánosságban a felfázásról

A felfázás, orvosi nevén húgyúti fertőzés gyakori bakteriális fertőzés, mely általában a húgyhólyagot és a húgycsövet is érinti. A baktériumok a húgycső vége felől jutnak be a húgyúti rendszerbe, majd szaporodnak és gyulladást keltenek.
Ez a probléma gyakran nőknél fordul elő, de a férfiakat is érintheti.

Tünetek

A felfázás tünetei közé tartozik a gyakori vizelési inger, égő érzés a vizeletürítéskor, fájdalom a húgycsőben vagy a hólyag területén. A vizelet zavaros vagy véres is lehet.

Általánosságban a felfázásról
Baktériumfertőzés

Okok

Az oka a húgyúti rendszerbe bekerülő baktériumok, amelyek sokszor rossz higiéniás szokások vagy szexuális aktivitás során kerülnek a testbe. A húgycső anatómiája miatt a nők érzékenyebbek erre a fertőzésre, mivel a húgycső rövidebb és közelebb található a végbélnyíláshoz.

Kezelése

A felfázás kezelése általában antibiotikumokat jelent, amelyek segítenek elpusztítani a kórokozókat. Fontos azonban megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztani, mivel ez segíthet a baktériumok kimosásában. Emellett a vizeletürítést sem szabad visszatartani. Fontos orvosi segítséget kérni, mert az egyszerű húgyúti fertőzés akár komplikációkat is okozhat, például vesemedence-gyulladást.

Folyadékbevitel fontos