Az egészséges húgyutakért

Akut hólyaghurutos epizód (köznapi nevén „felfázás”) minden második nő életében legalább egyszer előfordul, egyharmaduknál már 24 éves kor előtt jelentkezik. A fertőzés lehet nem komplikált vagy komplikált, továbbá a fertőzéses epizódok gyakorisága szerint lehet egyszeri vagy visszatérő.
A visszatérő hólyaghurut a kezelés és a baktériumok antibiotikumrezisztenciája szempontjából is nagy jelentőséggel bír.

A hólyaghurut kialakulásában többnyire semmilyen komplikáló tényező nem játszik szerepet, néha azonban valamilyen jelentős, további gyógykezelést igénylő kóros eltérés állhat a hátterében.
A diagnózis felállítása legfőképpen az előzmények és a tünetek (vizelési panaszok, gyakoriság, sürgető vizelési inger) alapján történik. Ugyanakkor, különösen idősebb betegeknél, a betegség gyakran tünetszegény, míg fiatalabb betegeknél a hüvelyváladékozás és az irritáció jelenléte vagy hiánya alapján ki kell zárni az esetleges hüvelygyulladás lehetőségét is.

Amennyiben fiatal nőknél a hólyaghurut típusos tünetei állnak fenn más tünetek hiányában, a hólyaghurut diagnózisa önmagában a tünetek alapján 90% feletti pontossággal megállapítható.

Hólyaghurut
Az egészséges húgyútakért

A diagnosztikában alkalmazható új, idő- és költséghatékony eszköz a heveny hólyaghurut kérdőív, mely más betegségek elkülönítésében is segítségül szolgálhat. A típusos tünetek alapján a betegség orvos segítségével akár telefonon keresztül is megállapítható, sok esetben a beteg saját maga is felismerheti a hólyaghurutot.

A heveny hólyaghurut kezelésében a megfelelő antibiotikum ma is elsőrendű szerepet tölt be. Ugyanakkor figyelemre méltó tény, hogy a túlzott mértékű, nem megfelelő antibiotikumkezelés nem csupán a páciens saját flórájának kiirtása szempontjából káros, de az antibiotikumokra rezisztens bakté­riumtörzsek számának növekedéséhez is vezet.

Az antibiotikumfelírások 10–15%-a húgyúti fertőzések miatt történik, melyek nagy része az alsó húgyutakat érinti. Ebből adódóan a hólyaghurut kezelése jelentősen hozzájárulhat a baktériumok antibiotikumokkal szembeni rezisztenciájának növekedéséhez.
A húlyaghurut, különösen a visszatérő hólyaghurut megelőzésében a nem antibiotikum alapú módszerek használatának nagyon fontos szerepe van. Azonban több módszer esetén korlátozott mennyiségű jól megtervezett vizsgálat áll rendelkezésre, ezért ez a terület további intenzív kutatást igényel. Az Európai Urológus Társaság hatályos irányelvében ilyen esetben, egyebek mellett, a tőzegáfonya-kivonatok és D-mannóz alkalmazását javasolják.

Forrás: Dr. Magyar András: A heveny hólyaghurut korszerű kezelése. Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 3. szám.

Áfonya